Så var det Söndag med stort S igen och bygget fortsätter.

Jag skriver detta i efterhandsperspektiv för att återge vad som hänt under dagens aktivitet och det är en hel del, på gott och ont! Idag var det så dags att maskera och måla det mörkblåa kamouflaget på min Draken.

Jag tyckte jag hade allt under kontroll och det här skulle väl inte bli några problem! Nähä? Så häng med! (Jag missade för övrigt en Tradera-auktion för jag var så uppe i byggandet, förargligt)

Förberedelser - Maskering

Eftersom jag inte är proffs på airbrushing riktigt än så bestämde jag mig för att maskera kanouflaget med hjälp av målningsritningen till modellen. Jag kommer alltså att ta målningsritningen och förstora upp den till skala 1/48 så den överensstämmer med modellen jag har framför mig och sedan klippa ut maskerna. Sättet man gör detta på är genom att beräkna en procentsats för uppskalning och sen ta ut resultatet med en fotokopiator. Nu har jag inte tillgång till en kopiator utan jag använde istället en helt vanlig flatbäddscanner som är kopplad till datorn. Med scanningsmjukvaran kan jag kontrollera förstoring och förminskning.

Scanning - Beräkning av procentsats.

Hur gör man då detta i praktiken? För att beräkna hur många procent som ritningen ska skalas upp så behöver man räkna lite, teori i praktiken!. Enligt Geoff Illsley i DVDn "Airbrush painting techniques" (recension kommer snart på den) så tar man helt enkelt och mäter den verkliga plastmodellen från t.ex vingspets till vingspets, sen gör man likadant med byggritningen. Sen delar man modellens värde med ritningens värde och multiplicerar summan med 100. I mitt fall mätte jag avståndet mellan vingspetsarna i den yttre deltavingen, 195 mm ganska exakt. Byggritningens motsvarande mått var 70mm, d.v.s ganska rejält mycket mindre.Jag delar 195 med 70 och får värdet 2,78, multiplicerar med 100 = 278%. Detta innebär att ritningen ska förstoras upp med 278% för att nå skala 1/48. Jag tyckte själv detta lät mycket och var väl lätt tveksam till om det skulle funka.

Scanning av byggritning

Efter ha kopplat in min trogna Canon FB-320P scanner så påbörjade jag inscanningen. Efter lite justerande fick jag till slut en inscanning på 278% eller vad jag trodde var 278%, när det handlar om datorer så har vi att göra med DPI, dots per inch och en massa grejor så helt säker var man inte. Kopian ska precis få plats på ett stående A4 blad men när jag ska printa ut så ser jag att förstoringen är alldeles åt skogen, knappt halva planet kommer med. Så det fick bli lite tester och experimenterande, "trial and error". Efter ha printat ca 7 blad så lyckades jag till slut får ut ett par kopior som överensstämde med verkligheten. Be mig inte göra om det bara! Smile Utöver vyn ovanifrån printade jag även planet sett från höger och vänster sida, mest för att få med fenans kamouflage. Jag använder här vanligt kopiatorpapper vilket kanske kunde bli ett problem p.g.a dess tunnhet, men det kommer ni se strax att det inte var några problem. Annars kan man använda lite tjockare papper såsom tunn kartong för att få lite mer stadga i pappret.

Applicering av pappersmask

Okej, jag har målningsritningen utprintad på papper i rätt skala, nu ska maskerna klippas ut och appliceras på modellen. Innan jag gör det så ser jag till att markera de olika sektionerna genom att skriva bokstäver A,B,C,D osv på kopiorna. När man väl har börjat klippa ut sektionerna så blir det lite pussel och då kan det vara bra att ha de uppmärkta så man kan se på ritningen var varje del hör hemma. Det blir inte så många pusselbitar för ett Drakenplan men om man har ett mer komplicerat kamouflage så kan det vara viktigt. Bilderna nedan visar några av urklippen, eftersom jag redan har målat hela planet olivgrönt så är det ju dessa delar jag ska maskera och lämna området för den mörkblåa färgen fritt.

Jag vill ha en mjuk kant mellan färgerna, precis som det blir efter sprutmålning av planet i verkligheten. Effekten uppnås enklast genom att helt enkelt se till att få upp maskerna en bit från ytan och sen spraya bort från masken för en mjuk toning. Jag tar en bit häftmassa som jag rullar ut till en lämplig diameter och längd, sen fäster jag denna under maskerna och trycker på dem på modellen. På detta sätt kommer masken upp en bit från ytan.

En del ytor var lite svårare att maskera, dels p.g.a att ritningen inte tar hänsyn till att modellen faktiskt är tredimensionell och har konturer som maskerna måste följa, dels p.g.a att det finns saker som ryggfenor i vägen och då får man försöka skära till masken så allt passar.

Det hela tog en bra stund, cirka 30 minuter att fästa alla maskerna på rätt plats. En del masker, såsom den största längst fram blev lite kort just p.g.a att den ska anpassas efter 3-D förhållanden, men jag klippte till lite lösa pappersbitar och kompletterade upp det som fattades. Jag var också noggrann med att täcka över områden med maskeringstejp som inte ska ha blå färg på sig, såsom bakkanter av vingar eller glipande masker där färg kan slippa igenom. Så här der det ut när allt sitter på plats.

Min tanke var att ta det hela lugnt, göra grundarbetet ordentligt och därmed slippa krångla med strulande målningsresultat och ommålningar. Ack så fel jag hade...visst jobbet är grundligt gjort men vad som komma skulle var oväntat...eller inte...

Målning

Allt var nu maskerat, jag tog en kopp kaffe och förberedde mig mentalt för målningen. Min plan var att använda Tamiya XF-17 Sea Blue, denna färg visade sig kunna funka bra när jag testmålade med pensel. Jag var medveten om att nyansen blir lite annorlunda vid sprayning, dels p.g.a förtunningen och dels p.g.a att färgen läggs på i tunnare lager. Jag tar och blandar en ungefärlig mix på 50/50 thinner/färg, kollar konsistensen, skruvar upp ca 25PSi i kompressorn och börjar måla. Det går bra, helt okej täckning och ytan är OK.Vissa ställen vid vingroten visar tecken på lite skrovlighet. Jag tar därför och "blötar" ner färgen med några droppar Tamiya-thinner och fortsätter målandet. För att få en mjuk kant vid maskerna så är jag noga med att inte spraya mot kanten eller inåt mot masken eftersom färgen då kan krypa under masken.

Eftersom jag inte har tillgång till dagljuslampa än så får jag gå på hur rumsbelysningen återger nyansen. Det verkar OK och jag påbörjar post-shading med några droppar vitt i färgen. Jag går över insidan av paneler, hoppar lite blandat och "spottar" en del områden, mest för att få den där fläckiga väderbitna effekten. Jag ställer ner airbrushen, tar upp planet och synar den noga, fortsätter sen bit för bit och kollar varje steg. "Ta din tid, ingen brådska, njut av målningen" som Mr. Flory brukar säga. Jag går även ut på balkongen för att se hur saker ser ut i dagsljus.

När allt går snett

Jag tar en bit mat och kommer tillbaks en 20 minuter senare, ganska nöjd inspekterar jag målningen. Helt plötsligt ser jag, den mörkblåa färgen är ju nästan grå och ganska blek. Det får åtgärdas. Jag blandar upp en blandning med några droppar svart tillsatt och lägger ett tunt lager över hela modellen. Jag förstärker också panellinjer med den mörkare tonen.Men den gråa nyansen förblir, den där Midnight Blue-djupa nyansen finns inte, det är mer som en Gunship-grå nyans, inte acceptabelt. Nu börjar jag experimentera för att få en blåare ton. Jag tar lite Gunze H54 navy Blue och blandar i, den är alldeles för ljus så jag blandar i några droppar svart och mixar. Jag provsprejar lite på min Gripen ch tycker ha fått till något som kan funka. På Drakenplanet ser det dock inte bättre ut, den lite skrovliga ytan på vissa ställen börjar förstärkas, nu har jag ju bytt färgmärke och den är sidenmatt, kanske behöver spädas, så jag droppar i lite thinner och testar igen. Bättre, men inte bra. Vissa ytor är nästan helt "grusiga" och jag är tvungen att slipa ner dessa med en mjuk slipkloss och sen försöka få bort allt damm. Allt verkar gå käpprätt åt....Jag går över hela modellen, lägger sen ett nytt lager färg och post-shadar sen igen med en ljusare nyans. Samma sak igen, den blåa nyansen är som väck. i med lite svart igen, tillbaks på ruta noll.

Nu börjar jag bli lätt desperat och börjar titta på referensbilder i böcker och på webben. Jag måste få faststält exakt vilken nyans jag vill uppnå och sen hålla fast vid detta. Eftersom jag uppfattar nyansen som grå så tar jag helt sonika lite XF-8 Flat Blue och mörkar ner med lite svart, nu borde ju det bli Midnight Blue! Nja...det blir ett väldigt mixande och till slut så hittar jag något som kan vara tillräckligt blått och mörkt. Vad händer då? Jo, efter allt häftigare handrörelser lyckas färgen skvimpa över i färgkoppen, som nu är välfylld, och en stor blaffa färg plaskar ner på höger vinge! Doh! Under en mängd svordomar försöker jag torka av färgen med en näsduk, det går väl sådär. Jag är nu ungefär tio sekunder från att slänga modellen i papperskorgen. Jag har suttit i över en timme nu och tålamodet tryter. Jag håller dock ut och börjar reparera med lite touch-ups och justeringar. Till slut kan jag post-shada och det ser väl okej ut, men inte mer. Jag beslutar mig för att ta bort maskerna och inspektera. Jag ser att färgkanterna är ganska skarpa och ojämna, färg har flutit lite varstans och det ser allmänt fel ut. Visst, det kan korrigeras i efterhand. Jag kollar nyansen i olika ljus och nu ser jag även att den olivgröna färgen verkar lite skum. Den verkade bra på egen hand, men nu med den blå färgen på plats så är nyansen på tok för ljus och gulaktig. Slutresultatet kan ses nedan.

Idén är nu att måla om den olivgröna nyansen med XF-62 Olive Drab som jag borde använt från början. Sen får jag bättra på den blåa med lite frihands-airbrushing, blir bra träning...jomenvisst!

I detta läge är jag ganska less på allt och ställer undan modellen, rengör sprutan och packar ihop. Jag hoppas kunna få ordning på en del imorgon med nytt hopp och mod! Vi får väl se. Jag vet bara att det som skulle bli en ganska rättfram resa blev till en labyrint av problem.

Vilka lärdomar kan vi dra av detta?

  • Provmåla med airbrush, inte pensel. Nyansen blir annorlunda vid sprutmålning p.g.a den tunnare färgen och det tunnare färglagret.
  • Spraya inte för hårt runt maskerina och spraya bort från kanten på masken för att få en mjuk övergång. Vid mina många försök att får till rätt nyans så har det blivit för mycket färg vilket ger en hård kant och i mitt fall även färg som tagit villovägar.
  • Förstoring av målningsritningar är en konst, ingen vetenskap vilket jag lite naivt trodde. Kanske lättare med en riktig kopiator... 

Vi hoppas väl på en god fortsättning trots allt! Stay tuned!

//Marcus

 Bildgalleri

  • IMG_1320
  • IMG_1321
  • IMG_1322
  • IMG_1323
  • IMG_1324
  • IMG_1325
  • IMG_1326
  • IMG_1327
  • IMG_1328
  • IMG_1329
  • IMG_1330
  • IMG_1331
  • IMG_1332
  • IMG_1333
  • IMG_1334
  • IMG_1335
  • IMG_1336
  • IMG_1337

Fler artiklar i Hasegawa J35F/J Draken (1/48)

Dag 17: J35 Draken 13 apr 2009

Dag 15: J35 Draken 11 apr 2009

Dag 14: J35 Draken 11 mar 2009

Dag 13: J35 Draken 08 feb 2009

Dag 12: J35 Draken 08 feb 2009

Dag 11: J35 Draken 08 feb 2009

Dag 10: J35 Draken 31 jan 2009

Dag 9: J35 Draken 30 jan 2009

Dag 8: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 7: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 6: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 5: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 4: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 3: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 2: J35 Draken 25 jan 2009

Dag 1: J35 Draken 25 jan 2009

- Hela kategorin -