Tänk vad ett besök på Clas Ohlson kan vara givande! Jag hittade lite prylar att plocka hem, bland annat 3M maskeringstejp och en annan variant. Man har ju läst en del Finescale Modeler tidningar och i byggartiklarna används ofta den blå 3M maskeringstejp istället för Tamiyas tejp. Anledningen är vanligtvis att tejpen är billigare men med samma egenskaper som Tamiya. Av en händelse såg jag att Classe har fått in just den tejpen i sortimentet så jag var tvungen att handla några rullar. Det fanns ett par varianter med olika vidhäftningsgrad och jag tänker prova båda.

Det fanns också en konkurrent med näst intill exakt likadan tejp, den måste vi också utvärdera! Kolla in bildgalleriet nedan för detaljer. Jag kommer testa tejpen och jämföra de olika varianterna, se testen under bildgalleriet.

Jag köpte också munskydd, ett par skyddsglasögon, topz samt tusen (!) stycken tandpetare. Se bildgalleriet nedan för detaljer

 Bildgalleri

  • Bild - Fyra rullar maskeringstejp, Stokvis till vänster och 3M till höger. Vi tar väl en titt på varje rulle…
  • Bild - Detta är 3M-tejpen med lägst vidhäftningsförmåga och som kan sitta kvar i 60 dagar utan att klibba igen. Bredden på tejpen är 25mm och längden 55 meter. Priset är 99kr.
  • Bild - Tejpen är till för ömtåliga ytor såsom tapeter, nymålade ytor osv.
  • Bild - Steget upp av vidhäftningsförmåga. Denna kan sitta i två veckor utan att klibba igen eller lämna limrester. Bredd och längd är densamma som den andra rullen. Pris 79 kr.
  • Bild - Tejpen kan användas för flera olika ytor. Eftersom det är mer klister och greppet är lite starkare så bör man vara försiktigare med var man applicerar den.
  • Bild - Stokvis heter tillverkaren som gör i stort sett samma tejp som 3M, denna är dock lila till färgen och längden är bara hälften av vad 3M ger. Priset är lägre, 39kr.
  • Bild - Stokvis fönstermaskering. Tejpen har mer klister och kraftigare grepp. Bredd 30mm, längd 25m, pris 39 kr.
  • Bild - Jag köpte ett tre-pack med enkla munskydd och ett par skyddsglasögon. Jag har en ordentlig filtermask men den är så otymplig. Dessa munskydd kanske inte filtrerar allt, men förhindrar förhoppningsvis att näsan blir torr av färgdamm. Samma sak med glasögonen som skyddar mot dammet från sprutmålad färg.
  • Bild - 300 st topz bomullspinnar och en paket med tusen styck tandpetare!

 Tester

Vi tar väl och gör ett jämförande test värdigt SVT Plus och Sverker! Vi börjar med att titta på 3M tejpen med lägst vidhäftningsförmåga. Det första man slås av när man tagit bort plastförpackningen är en kemisk lukt av lim, nästan som en blandning av vinylplast och Karlssons klister. Ytan på ovansidan av tejpen är lite mjukt vaxliknande och blank. Tejpen verkar vara något tunnare än Tamiya, dock så är den lite svårare att riva av än Tamiya. Vidhäftningsförmågan är ungefär likadan som Tamiya 6mm, 10mm och 18mm, kanske som ett mellanting till Tamiya 40mm. Jag tror det ska funka fint, det får vi se i byggbloggen sen...

Nästa test blir 3M tejpen med kraftigare vidhäftningsförmåga. Det första jag lägger märke till är att ovansidan av tejpen är lite grövre i texturen. Tejpen känns som traditionell papperstejp och är tjockare än den andra, men lättare att riva av. Vidhäftningsförmågan liknar också vanlig papperstejp, den har definitivt mer klister än den andra varianten. Jag skulle nog ta det säkra före det säkra och inte tejpa denna direkt på målad färg utan att först ha dragit den över baksidan av handen för att minska klibbigheten.

Över till Stokvis lilafärgade tejp som ska motsvara 3M med lägst vidhäftningsförmåga. Ytan på ovansidan är likadan som 3M's kraftigare tejp med definitiv papperstejpskänsla, den är också ganska tjock. Men vidhäftningsförmågan är mindre än till och med 3M's mindre klibbiga variant. Denna tejpen skulle inte ens kunna lyfta vattenfärg från en marmorplatta! Mycket bra för väldigt känsliga ytor.

Sist ut är Stokvis fönstermaskeringstejp. Tejpen är bredare än de andra med sina 30mm. Ytan är grövre än de andra och nu är vi i papperstejps-ligan! Det klibbar på rätt bra, men går att minska drastiskt genom att applicera den på handen först. Jag skulle inte applicera denna direkt på en målad yta och jag skulle passa mig för att lämna den på alltför länge på byggsatsen med risk för klibbiga rester vid borttagning. Passar nog bäst på fönster än på plastbyggsatser. Används lämpligen när klibbigheten minskats ner och då blir den en billig makeringstejp för större ytor.

 Slutsats

Jag skulle nog vilja utse 3M som vinnare, men det beror lite på vad man ska använda tejpen till. 3M har lite mer "finess" och är inte så grovbarkad som Stokvis. Dock är priset högre än Stokvis men man får dock dubbelt så mycket tejp för pengarna. Stokvis lila tejp imponerar med sin låga vidhäftningsförmåga. Det enda jag kan tänka mig är att pga den lite tjocka papperskänslan att den kanske har en tendens att lossna om den sitter för länge, men det måste testas. Tejpen påminner lite om post-it lappar med sin låga klibbighet.

Jag kommer börja använda de olika tejpvarianterna i mina byggen och känna mig som om jag jobbar på tidningen Finescale Modeler!

IMAGE Avsnitt 09 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 13 augusti 2016
Detta videoavsnitt som jag kallar "Mer spackel!" är ganska självförklarande. Vi har limmat ett antal detaljer på byggsatsen som nu behöver...
IMAGE Avsnitt 08 - JA-37 Viggen (Tarangus) - söndag, 07 augusti 2016
Video denna gång i form av bildspel. I detta avsnitt limmar vi en hel del detaljer på flygkroppen. Det blir hjul, balkar, kanonen på undersidan,...
IMAGE Avsnitt 07 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 06 augusti 2016
I detta avsnitt limmar vi färdigt vingarna, med en del besvär som tyvärr krävde spackling. Detta gäller även för motorutblås/kåpa som fick...
IMAGE Recension - MIG-27 - ESCI (1/48) - söndag, 28 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=r0_VkI5mY5I
IMAGE Recension - JAS-39D Gripen - Revell 1/72 - lördag, 27 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=SBDq5s7fJc8
IMAGE Pilot Replicas - J-29F Tunnan - onsdag, 27 juli 2016
https://www.youtube.com/watch?v=UctJADytir0
IMAGE 37 Viggen flygsimulator till PC! - fredag, 31 mars 2017
 DCS - 37 Viggen Visst är det härligt med flygsimulatorer! DCS World (Digital Combat Simulator World) är en gratis flygsimulator med...
IMAGE Nytt i verktygslådan - 26 Aug 2016 - fredag, 26 augusti 2016
Mitt senaste inköp av färger, verktyg och byggsatser. Denna gång blir det Mr. Paint, förtunning, CA-lim, nano-sågar samt en 39 Gripen från...
IMAGE 10 råd inför köp av airbrush - lördag, 09 juli 2016
Detta är generella och praktiska råd för dig som tänker köpa airbrush. Det finns ett enormt utbud av utrustning och det kan vara svårt att veta...

Nytt bygge!

Lansen A32A!

Färdigt bygge!

Eduard MIG-21MF

Nu är den klar!

A-4 Skyhawk!