I väntan på min spraybox och fortsättningen på bygget av min J35F Draken i skala 1/48 av Hasegawa, så tänkte jag dra igång ett snabbt helgbygge. Mest för att känna att jag inte fastnat. Jag tar en modell i mindre skala och bygger den över helgen, snabbt och lätt. Det ska vara en lättbyggd modell och inga stora operationer ska göras. Jag har tittat i min bygghög och väljer därför en Revell J35J Draken!

Jag har tänkt genomföra bygget på följande vis:

  • Bygget ska vara klart senast söndag kväll den 22 Mars
  • Modellen byggs utan hjulen nedfällda, alla luckor limmas i stängt läge, modellen ska vara "flygande".
  • Jag har valt det Österrikiska jubileumstemat i rött och vitt. Kan vara kul som kontrast till de grå varianterna.

Så vi börjar väl med lite bilder på vad vi har att jobba med!

Lådan. För övrigt inhandlad på Tradera.

Det Österrikiska färgschemat jag ska använda

Dekalarket. Ska bli intressant att applicera den snirkliga texten, känns som ett jobb för MicroSet/Sol!

Plastens färg är kritvit, något som inte riktigt framgår av bilderna...

Modellen är inte Revells egen, utan det är en äldre Hasegawa utgåva. Helt OK detaljnivå.

Tvådelad huv och en liten HUD.

Första bladet i instruktionerna.

Det var en kort introduktion det. Nu är klockan mycket så det blir lite vila och sen drar bygget igång i morgon! (eller idag rättare sagt) //Marcus

Då var det lördag och dags att fortsätta bygget. Vi börjar med lite bilder på cockpit.

Cockpit med applicerade dekaler för instrumentpanelerna. Trevligt med de två små dekalerna ovanpå stolen, med tanke på att det bara är skala 1/72 så är det en fin detalj.

Cockpit på plats och kroppshalvor + luftintag + bakdel + noskon limmade. Även ryggåsen bakom cockpit har limmats fast.

En glipa i bakdelen som heter duga, nästan 1 mm....

Så det blev lite spackel på det...här har även hjulluckorna för huvudstället limmats i stängt läge.

Passformen för luckorna för stödhjulet bak är inte bra, kanterna fick kapas i överkant för att allt skulle gå ihop utan överlappning. För att hålla luckorna i rätt läge har jag lagt häftmassa på insidan.

Även främre luckorna och RAM-luckan har limmats stängda. Häftmassa håller luckorna i rätt position medan limmet torkar.

Eftersom vi bygger den österrikiska versionen så används inte luftintagen på ryggåsen, monteringshålen spacklar vi därför igen.

Det var lördagen det!

Söndagen börjar med maskering av huv och frontruta. I detta skede begrundar jag om tiden kommer att räcka till. Målning och de övriga stegen kan ta tid...

Att maskera huvar är ett pilligt jobb och kräver en hel del tålamod. Jag använder mig av 1mm Micron-tejp, av samma material som Tamiyas tejp. Fördelen är att jag inte behöver skära till strippar själv.

Med häftmassa på insidan av huven sätts den fast innan målning. Frontrutan är i detta skede fastlimmad med Gator-lim. För att enklare kunna placera och greppa frontrutan har jag satt en liten "näsvinge" av tejp som är lätt att hålla i vid positionering.

För att underlätta vid sprutmålningen har jag tejpat ihop tre-fyra kebabpinnar och lindat papperstejp i änden och tryckt in den där bak på planet. Pinnen är lätt att hålla i och att manövrera modellen med.

Maskering av undersida. Innan maskering målade jag ytorna med vit färg. Yttre kanter är maskerade med 10mm Tamiya-tejp och mitten ifylld med större bitar.

Ovansidan...

Efter första lagret färg. Planet ser rosa ut men det är belysningen som gör det. Färgen är i själva verket blodröd.

Hugaligen! Då var söndagen slut! Det innebär att tidsgränsen är spräckt...

Onsdag idag och dags för ett nytt byggpass.


Maskering av noskon. Jag använde 1mm tejp för den yttre kanten och fyllde på insidan med 6mm tejp. Jag tog en bit dubbelvikt papper och klippte en halvmåne som i utvikt läge blev till en perfekt cirkel som passade perfekt över främre partiet. Det spar in på maskeringstejp och är minst lika enkelt att göra.

Innan maskeringen togs bort lade jag på ett par-tre lager röd färg till. Det var problem att få bra täckning över de genomskinliga delarna såsom huven. Även de mörkare delarna där spackel fanns var svåra att få bra täckning med. Efter färgen torkat var det dags för avmaskering.

Lite överspray syns runt oregelbundna ytor där maskeringstejpen inte hållt tätt. Jag korrigerade dessa fel med en pensel och lite vit färg.

Ett hack i maskeringen. Just detta partiet var lite svårare att maskera eftersom jag var tvungen att skära till en tunnare bit tej för att komma runt balken och detta ledde till att det blev ett hack. Jag låter det vara, det är trots allt på undersidan...

Klart så här långt.

Nu är det klarlack och dekaler kvar. Vi får se när det blir, troligen till helgen. Då kan vi kalla bygget för två-helgs bygge kanske?

2009-03-28

Ja då var det helg igen! Är bygget klart? Jag kan med glädje säga: Ja, det är det! På fredagen lade jag på ett lager blank klarlack inför det slutliga steget som är att att applicera dekalerna. Jag tog inga bilder på klarlacken för hur spännande är det egentligen?

Lördagskvällen spenderades med dekalarket och utmaningen att få den stora dekalen med den snirkliga texten på plats. Det gick förvånansvärt lätt att få på den rätt. Det svåraste var att få den lilla ryggfenan att gå igenom dekalen. Jag måttade och skar ett snitt med hobbykniven där ryggfenan var. Jag lyckades hålla ihop dekalen och få ner den jämnt över ytan, men det lrävdes en del försiktigt sträckande och justerande. Jag funderade ett tag på att skära upp dekalen i mindre block men valde ändå att försöka få på hela dekalen i ett svep och det gick ju bra. Ett par lager med Micro Set mjukade upp dekalen fint över alla konturer. Jag fortsatte sen med alla mindre dekaler, det är en massa små varningsrutor och snådekaler som ska på plats.

2009-03-29

Söndag eftermiddag och dekalandet fortsätter med undersidan som är full av smådekaler. Lite pilligt men med hjälp av en pensel går det lättare att applicera dekalerna, jag "målar" av dekalen från pappret så den fastnar på penseln och kan sen placeras på modellen. Jag rullar en topz över dekalen och avslutar med lite Micro Set för att dekalen ska fästa ordentligt.

När alla dekaler är på plats så lägger jag på ett par lager Micro Satin klarlack med airbrushen för att få ett sidenmatt lyster.

Avslutningsvis limmar jag fast en antenn på undersidan som målas svart och huven avmaskeras. Det är alltid nervöst att plocka bort maskeringstejpen runt huven, man hoppas att all färg har hamnat där den ska. Det såg bra ut, lite färg fick skrapas bort med en tandpetare, en klar fördel med vattenbaserade färger är att det går lätt att få bort överflödig färg utan att behöva slipa ner ytan. Häftmassan plockades bort från insidan av cockpit och huven limmades fast med Gator-lim.

Klart! Här är bilderna från den färdiga modellen:

Sammanfattning

Detta var ett mycket trevligt projekt. Målet uppnåddes om än dock lite försenat, men det blev klart till slut! Slutresultatet blev väl okej för ett snabbygge, lite skavanker här och var, lite ojämn målning vid vissa ställen, men generellt är jag nöjd. Att bygga modellen i "flygande" läge har underlättat, nu ska den bara hängas upp också!

Mot nästa utmaning!

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera