Det har gått några dagar sen sist. Under den tiden har jag hunnit måla kamouflage på ovansidan av planet och fenan. Jag sparar det bästa till sist så resultatet får ni se den sista dagen av bygget. Ni kommer ändå se delar av målningen idag då vi målar detaljer på flygkroppen. Det blir precisionsmaskering av utvalda detaljer. Tålamod krävs!

 Bildgalleri

  • Bild - En rund lucka ska målas mörkgrå. Jag har maskerat med 1mm tejp. Det är ingen komplett cirkel, utan ändarna är kapade, som jag också maskerat. Vi ser att den smala tejpen har problem att anpassa sig till den lilla radien. Det får vi lösa på något sätt...
  • Bild - Varför inte använda en ritsmall som spraymask? Jag hittade en cirkel som var näst intill perfekt för jobbet...
  • Bild - Jag höll på att glömma att maskera runt de öppna ytorna...
  • Bild - Målat med Vallejo Sea Green.
  • Bild - Maskerna borttagna. Man kan se en viss tendens till rombfor, men det är minimalt och är ju symmetriskt på bägge sidorna så det är OK. Hade jag bara använt ritsmallen hade jag fått en komplett cirkel, men med risken att få en mjukare linje.
  • Bild - Den lilla antennen ska också målas grå. Nu ska jag testa att bara använda ritsmallen som mask. Botten på antennen är en rund plåt med nitar på.
  • Bild - Resultatet blev klart godkänt. Man kan se att kanten är något mjukare än den större cirkeln just av anledningen att ritsmallen är av metall och är svår att få helt nära ytan.
  • Bild - De två utbuktningarna i nospartiet ska vara målade Vallejo USA Grey. Jag använder 1mm tejp för att böja tejpen i mjuka bågar. Tricket är att lyfta tejpen efterhand och böja den runt formen. Ändarna är dock fortfarande öppna.
  • Bild - Den främre halvcirken har för liten radie för att man ska kunna böja runt tejpen. Därför tar jag och skär ut en mall i tejp med hjälp av ritsmallen. Jag måttar in en form mot modellen och skär sen ut den försiktigt med en riktigt vass skalpell.
  • Bild - Mall på plats och den passar perfekt!
  • Bild - Den bakre sektionen behöver stängas igen. Jag bättrar på kurvorna med ett par tejpremsor och avslutar med en remsa på tvären.
  • Bild - Jag airbrushar, här är resultatet. Man kan se ett par ställen där färgen ligger utanför ramen, men det ska vi snart fixa till...
  • Bild - Eftersom vi har en förhöjd kant i botten av bulan så kan jag med thinner och svart färg låta kapillärkraften dra den svarta färgen runt på utsidan. Precis på samma sätt som jag gör när jag målar däcken på fälgarna.
  • Bild - Detalj på fenan som ska målas Vallejo USA Grey. Jag maskerar noggrant och ser till att täcka upp övriga områden med större tejpbitar så att det inte blir något överspray.
  • Bild - Detalj på fentoppen maskerad och ska målas Vallejo Medium Sea Grey.
  • Bild - Skarp och fin kant, det får man vara nöjd med...
  • Bild - Den nedre detaljen färdigmålad.
  • Bild - Detalj som ska sitta i hjulhuset. Mittendelen ska målas blå, men kanterna runt ska vara vita. Hmmm....ska jag fuska med en blå märkpenna. Nej, denna gången ska jag airbrusha färgen!
  • Bild - Något okonventionellt så målar jag hela delen blå. Jag tänker maskera de upphöjda delarna åch måla dem vitt. Vi får se om det verkar vettigt...
  • Bild - Jag maskerar varje balk separat. Det är pilligt jobb och tejpen måste ligga an helt så att färg inte sipprar igenom.
  • Bild - Resultat efter målning. Man kan se att vit färg har sipprat igenom lite grann på ett par ställen. Hur löser vi det? Javisst, med kapillärkraft och blå färg!

 Sammanfattning

Det blev några timmars jobb med denna precisionsmaskering och målning. Jag funderade flera gånger på att handmåla detaljerna, men risken att bli skakig på handen och få färg på fel ställen var inte tilltalande nu när jag konstaterar att kamouflaget är färdigt. Dessutom kräver även små detaljer lika bra finish som övriga modellen. Att ha detaljer som har ojämn yta av tjock färg är inte snyggt. Det enda alternativet är då airbrush. Maskeringen är en utmaning och kräver stor noggranhet och tålamod, men resultatet är värt det.

Som jag nämnde inledningsvis så är kamouflaget på ovansidan färdigmålat. Jag kan berätta lite om proceduren. Eftersom jag målade undersidan med ormar av häftmassa som maskering och hur pass mycket jobb det var att få ordning på det, så tänkte jag att jag skulle frihandsmåla ovansidan. Jag kan säga att även med min 0,2mm nål i min Iwata så är det en ren konstform att få till en tillräckligt tunn färgmix och helt rätt lufttryck för att få tajta linjer. Jag blandade färg, justerade lufttryck och provmålade på en gammal modell. Det tog ett bra tag innan jag började måla på själva modellen. Det var svårt att måla linjerna i ett svep, eftersom man måste ha planerat hela "rutten" så att säga innan man sätter igång. Det blev en del hoppande mellan målningsinstruktionerna och modellen. Man spänner sig vid målningen och det är inget avslappnat arbetssätt. Jag lyckades dock få kamouflaget på plats och det såg helt okej ut. Dock ville jag ha ännu tajtare linjer, så jag bättrade på kanterna med ormar av häftmassa. Och oj vad mycket lättare det blev! Det var lätt att lägga ut ormarna eftersom linjerna redan fanns på plats och ovansidan är mycket planare och formerna är mjukare så det var inga problem att få ormarna att ligga på plats ordentligt. Jag blev nöjd med resultatet, men fick bättra på ett par ställen. Det är ett precisionsarbete och därför ville jag absolut inte förstöra något nu när detaljerna skulle målas med airbrush.

Vad som händer nu är att jag har klarlackat hela modellen med tre lager penselmålad Johnsons Pledge. Det börjar närma sig dekalapplicering, men jag måste låta klarlacken torka i helst ett dygn innan jag börjar med dekalerna. Då har arbetsveckan hunnit börja igen, så vi får se när det blir. Det lär bli lite småplock innan dess, dock.

Tack för att du läser min byggblogg, vi ses snart igen! //Marcus