Äntligen dags för nästa steg i bygget!

Förberedelser - Slipning

Idag tänkte jag måla den olivgröna överdelen. Min tanke är att måla hela planet olivgrönt och sedan fylla på med det mörkblåa camouflaget. Men först kollade jag de ytor som jag kontrollmålat, eftersom jag använt pensel i en del fall så fanns risken att färgen är ojämn och kanske ger kanter, ojämnheter osv. Så jag tog en av de finkornigare polish-slipklossarna från Mastercasters och gick över hela modellens översida och jämnade ut ytorna. Man förlorar ingen ytstruktur med en polishslip så även ytor som inte målats kan med fördel slipas, det ger dessutom kommande färglager lite mer att "bita" i.

Pre-shading

När man målar moderna flygplan så är de ofta i nyans av grått. För att få mer djup i färgerna och mer variation brukar man använda sig av pre-shading. Man tar helt enkelt svart färg och målar panellinjerna på modellen. Med rätt mängd grå färg på det sen så kan man få panelerna att stå ut och skina igenom färglagret och ge en fin variation. Nu kommer jag använda gröna och mörkblå nyanser så det är inte helt säkert om samma effekt kan uppnås, men med noggrannhet kan det säkert funka. Så med lite Model Air Black i sprutan och ca 30 PSI tryck så pre-shadar jag hela ovansidan.Det är inte så mänga paneler så det går ganska snabbt.

Färgtest

Efter ha slipat så var det dags att välja vilken nyans av olivgrönt som passar. Tittar jag i instruktionerna så står det Gunze H52 Olive Drab, en färg som jag inte hade. Jag hade däremot Tamiya-färger, Olive Drab och Olive Green, konverteringen till Tamiya säger XF-62 Olive Green. Detta är en ganska mörk med en överhängande olivgrön nyans. Tittar jag i referensmaterial på Draken så är den gröna nästan brun som jord och ofta blekt til någon form av sepia-ton, inte speciellt olivgrön alltså. Jag hade en Gunze H304 Olive Drab som verkade ligga ganska nära den lite brunare nyansen. För säkerhets skull tog jag en gammal JAS39 Gripen och målade några prover från alla mina tänkbara varianter. H304 var lite för ljus och lite för gulaktig, den behövde vara lite mörkare och aningen grönare. De andra nyanserna var för mörka och skulle behöva ljsas upp en hel del.
En tumregel är att inte försöka ljusa upp en färg, ofta får man dra i så mycket vitt att det blir jobbigt, det är avsevärt lättare att mörka ner en ljus färg. Så med en bra baston i H304 påbörjade jag en mix med en av de andra kulörerna, det fick bli XF-74 Olive Drab (JGSDF) Några få droppar i en tesked med H304 räckte fint och gav en bra nyans. Jag provmålade med pensel på Gripen-planet, verkade helt okej.

Etapp 1 - Grundmålning

Då var det dags. Eftersom jag behövde blanda till en större mängd färg så använde jag en medicinkopp med millilitermått. Man vill ansolut inte stå där med halva modellen målad och slut på färg och sen försöka blanda till samma nyans en gång till. Jag hällde upp ca 5 ml H304 och blandade sen i XF-74 i små mängder, provmålade med pensel, mixade lite till, målade, så här höll jag på tills jag hittat rätt nyans. Helt omöjligt att säga hur många delar av varje färg jag använde men det rörde sig ungefär om 1 ml XF-74.Jag blandade färgerna noggrannt, mätte upp ca 2,5 ml thinner i airbrushkoppen och blandade ner ungefär hälften av min grönbruna blandning. Nu måste man betänka att jag blandar två olika märken av färger så det är viktigt att mixa ihop allt noggrannt så det inte blir separation och möjligtvis stopp i airbrushen, det gillar vi inte!

Efter nogrran blandning och koll av konsistens så var det dags att lägga på första lagret. Jag lägger ett tunt lager färg och torkar med luft, det ger en bra bas för kommande lager. Färgen verkar gå på fint, kanske aningens torrt, så jag mixar i ett par droppar thinner för att "blöta" ner färgen. Jag väljer ut en bit av planet, ca en fjärdedel och målar sakta men säkert. Jag förtunnar med några droppar thinner till för att kunna styra styrkan på pre-shadingen bättre, det går alldeles utmärkt och effekten passar perfekt. Jag målar bit för bit och tar det lugnt. Jag är också noggrann med att torka av nålen ibland och se till att röra om lite i färgkoppen då och då. Efter ett tag börjar färgen tjockna till lite och jag droppar i ett par droppar thinner och rör om för att hålla konsistensen jämn hela tiden.Jag betar av bit för bit och är noggrann med att få med alla vinklar och vrår, ser till att även kanterna vingarna och bakkanten av stabilisatorn får färg på sig, något som annars är lätt att missa.

Etapp 2 - Post-shading

Som komplement till vår pre-shading använder jag post-shading. Post-shading är helt enkelt en teknik där man ljusar upp grundfärgen en aning med vit färg och fyller i mitten paneler. Detta ger en nyansvariation mot vår pre-shading och gör att målningen kommer till liv och gör konturer mer synliga. Det bidrar till skala-effekten som är så viktig nrä ett plan är 48 ggr mindre än originalet i verkligheten. Post-shading ger även en blekningseffekt som gör att planet ser väderbitet ut och det var väldigt vanligt på Drakenplan som fått vara med i ur och skur.
Färgkoppen började bli tom så jag fick blanda i lite mer av min mix. Denna ljusade jag sen upp med ca 5-6 droppar vit Model-Air och tillsatte ca 4 droppar thinner, detta för att kunna sänka lufftrycket till ca 18 PSI och därmed få mer kontroll på målningen.Även här är det viktigt att mixa ihop allt noggrannt för nu har jag ett tredje färgmärke med i leken. Jag kollar konsistensen och påbörjar målningen, nyansen är fortfarande lite för mörk så jag blandar i tre droppar vit färg. Efter ett test är färgen fortfarande för mörk, detta bevisar vad jag tidigare nämnt att det är mycket jobbigare att ljusa upp en mörk färg än tvärtom.Efter ett par droppar vit färg så ser nyansen bra ut. Jag går över varje panel för sig och ibland "spottar" jag lite på blandade ställen för att ge en fläckig look och bryta upp mönstret lite. Är man för noggrann och fyller i allting med raka linjer så riskerar man få lite av en "grillgaller"-look och allt ser för perfekt ut. Så blandade karameller är det som gäller.

Resultatet blev helt okej, eller vad säger ni? Det kan också tilläggas att nyansen är något brunare in-real-life så att säga.

Efter cirka 1,5 timmes jobb totalt var dagens jobb klart. Nu ser vi fram emot maskering och målning av den mörkblåa tonen imorgon. Vi ses då!

 Bildgalleri

  • IMG_1309
  • IMG_1310
  • IMG_1312
  • IMG_1313
  • IMG_1314
  • IMG_1315
  • IMG_1316
  • IMG_1317
  • IMG_1318
  • IMG_1319

Fler artiklar i Hasegawa J35F/J Draken (1/48)

Dag 17: J35 Draken 13 apr 2009

Dag 16: J35 Draken 12 apr 2009

Dag 14: J35 Draken 11 mar 2009

Dag 13: J35 Draken 08 feb 2009

Dag 12: J35 Draken 08 feb 2009

Dag 11: J35 Draken 08 feb 2009

Dag 10: J35 Draken 31 jan 2009

Dag 9: J35 Draken 30 jan 2009

Dag 8: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 7: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 6: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 5: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 4: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 3: J35 Draken 29 jan 2009

Dag 2: J35 Draken 25 jan 2009

Dag 1: J35 Draken 25 jan 2009

- Hela kategorin -