Då börjar vi det nya bygget, en Eduard Mirage IIIC i skala 1/48, som dessutom är av varianten som kallas för Profipack som inkluderar en del godis. Vi kommer titta mer på innehållet i lådan strax och gå igenom alla detaljer, men i korthet innebär Profipack att byggsatsen innehåller Eduards fotoetsdetaljer, målningsmasker, resin osv.
Det jag börjar med nu är förberedelser inför bygget. Jag går igenom info om bygget, färger och eventuella extra tillbehör. Jag kommer också gå igenom det referensmaterial jag har hittat om Mirage-varianten jag valt och lite bakgrund om det. Jag har inga referensböcker så det kommer bli Google som gäller. Sist men inte minst kommer jag gå igenom innehållet i lådan där vi tittar på gjutramarna, instruktionerna och dekalerna.
Som vanligt tänker jag hålla ett ganska lugnt tempo, ingen anledning att stressa, men jag försöker hålla byggbloggen aktuell ändå, med mindre uppdateringar mellan varven när det behövs. Då sätter vi igång!
Bygginfo
Specifikationer
Tillverkare: Eduard
Flygplanstyp: Dassault Mirage IIIC
Skala: 1/48
Byggsatsnummer: 8101
Antal delar: 169 + fotoetsdetaljer
Färger
- Tamiya - Clear Red X-27
- Tamiya - Clear Blue X-23
- Tamiya - Flat White XF-2
- Tamiya - Yellow XF-3
- Tamiya - Clear X-22 alt. Johnsons Hårdpolish
- Vallejo Model Air 71057 Black
- Vallejo Model Air - 71056 Black Grey
- Vallejo Model Air - 71043 Olive Drab
- Gunze Sangyo - H337 Blue Grey alternativt Vallejo Model Air 71005 Intermediate Blue (För den grå-blåa ovansidan)
- Metallfärger: Alclad II / Citadel i varierande nyanser
Referensmaterial
Jag börjar med att kolla upp vad det finns för Mirage IIIC relaterat material på nätet, det handlar om både recensioner om Academy-byggsatsen, till bilder på nätet och all annan information som man kan tänka sig. I stort sett finkammar jag nätet och ser vad jag kan hitta som är användbart.
Recensioner
Notera att det finns flera varianter av Mirage III och som i stort sett är samma byggsats men utgiven olika år. Jag ger allmänna länkar till dessa,
http://www.internetmodeler.com/2004/november/first-looks/eduard_mirage.php
http://www.internetmodeler.com/2008/september/aviation/eduard_mirage.php
http://www.letletlet-warplanes.com/2008/05/06/mirage-iii-c-eduard-148/
http://www.jonbryon.com/mirage3c.html
http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/edu/kit_edu_8100.shtml
http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/edu/kit_edu_r001.shtml
http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=2615
http://www.modelingmadness.com/reviews/viet/fr/leem3c.htm
http://s3.zetaboards.com/locate_and_cement/topic/745569/1/
http://www.hsgalleries.com/gallery04/mirageiiiced_1.htm
http://hsfeatures.com/features04/mirageiiiccb_1.htm
Bilder / Info
http://en.wikipedia.org/wiki/Dassault_Mirage_III
http://www.airliners.net/photo/France---Air/Dassault-Mirage-IIIC/1829211/L/
http://milavia.net/specials/fab_mirage/index.htm
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Dassault_Mirage_III
http://fanakit.free.fr/mirageIII/mirage3e.htm
http://www.mirageargentina.com.ar/
http://www.vectorsite.net/avmir3_1.html#m2
http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/row/mirage-5.htm
http://www.ckclub.org/Photoscopes/avions2/m3/m3-01.html
http://video.google.com/videoplay?docid=-2429536489834548105#
http://fantomas51.blog.jeuxvideo.com/1052332/Cockpit-et-siege-ejectable-du-Mirage-III-C/
Vad finns i lådan?
Nu tar vi en titt i lådan och kollar närmare på vad vi kommer jobba med. Jag har lagt upp denna del ungefär som en recension, där jag beskriver olika aspekter av byggsatsen, såsom kvalité på dekaler, gjutform på plasten, instruktionernas upplägg, detaljering och ett allmänt omdöme. När jag ändå ska bygga flygplanet så kan det vara läge att göra en ordentlig genomgång av innehållet, eller hur?
Alright, då kör vi! (Längst ner finns gallerierna med bilder på allt i kartongen.)
Paketering
Det första intrycket man får av en byggsats är själva lådan och dess innehåll.
Inuti lådan hittar vi fyra stora påsar med gjutramar, med två ramar i varje påse. De genomskinliga delarna, är paketerade i sin egen lilla påse. Det är bra eftersom de annars riskerar att bli skrapade av resten av innehållet. Påsarna är återförslutningsbara, precis som Eduards påsar till fotoets brukar vara, en jättesnygg touch! Lådan är näst intill fullpackad. Färgen på plasten är mörkgrå och inte så hård som t ex Hasegawa eller Tamiya, den känns lite mjukare som Revell/Airfix, åt det hållet. Jag ska testlimma plasten med Tamiya Extra Thin för att se hur plasten reagerar på det "heta" limmet.
Instruktionerna
Instruktionerna består av en pappersbroschyr i A4-storlek samt flera ark med färginstruktioner och dekalapplicering. Färginstruktionerna är i flerfärgstryck. Instruktionerna är klara och tydliga, de påminner en del om Tamiyas instruktioner faktiskt. Det är 13 steg i instruktionerna och de håller hög kvalitet, för er som jobbat med Eduards fotoetsinstruktioner vet exakt vad det handlar om. Färginstruktioner ges för Gunze Sangyo Mr. Hobby / Mr. Color, Tamiya, Humbrol, Revell och Testors.
Dekalerna
Det medföljer två ark med vad ser ut att vara fina dekaler. Trycket är bra och inga avvikningar kan ses. Dekalerna är blanka i finishen, vilket torde minimera silvring. Mycket bra!
Detaljering
Eduard har generellt fina detaljer och det gäller även här. Byggsatsens har nedsänkta panellinjer som är fina och tunna, väldigt skarpa och exakta. Cockpit ser inte mycket ut, men vi har ju en massa fotoets-godis för att få till en riktigt fin cockpit. Standard är gjutna instrumentpaneler med god detaljering och som inte kräver dekaler utan instrumenten kan målas.
Hjulschakten är är väldetaljerade och även här tillkommer fotoets som ger ännu mer detaljer. Faktum är att hjulschakten är små byggsatser i sig och kommer kräva en del uppmärksamhet under byggets gång.
Jag kan inte se några direkt problematiska pinnmärken på delarna och i de fall de finns så sitter de på rätt ställe och är grunda.
Frontruta och huv är tunna och har en enorm klarhet. Vi slipper också gjutfogen i huven som normalt behöver poleras bort. Tyvärr hade min huv lossnat från gjutramen och låg lös i påsen, men tack vare bra förpackning så var den helt orörd.
En ganska unik detalj om man ser till gjutramarna är att Eduard har sett till att gjutramarna i samma påse inte kan ligga och skrapa mot varandra. De har gjutit hål och pinnar som ramarna fäster i så att de ligger still mot varandra. Det kallar jag öga för detaljer!
Bonusprylar
Byggsatsen innehåller som sagt extra detaljer i form av fotoets och målningsmasker, högsta kvalitet som vanligt från Eduard. En snygg touch är den gjutna nosvikten som medföljer, nu behöver man inte stoppa en massa fiskevikter i nosen. Väldigt praktiskt!
Sammanfattning
Det ser väldigt lovande ut. Allt verkar vara redo för bygge, plasten ser OK ut, byggordningen i instruktionerna verkar funka, möjligen kan man ändra något i ordningen men det får vi se. Det slutgiltiga omdömet kommer naturligtvis när bygget är klart, men förutsättningarna för ett riktigt trevligt bygge finns definitivt! Kolla in innehållet i lådan i gallerierna nedan.
Tack för att du läser min byggblogg, vi ses nästa gång och då börjar vi bygga!