Introduktion

Då var vi äntligen här, Tarangus JA-37 Viggen har anlänt! Detta är en historisk händelse för alla oss som älskar Viggen som flygplan. Jag tillägnar denna sida till att gå igenom allt om byggsatsen, det blir som en längre recension med historik, bilder, vad som är bra med byggsatsen och vad som är mindre bra och en massa annat trevligt. Jag hade först tänkt sätta upp en separat website bara för Tarangus Viggen, men tyckte att det blev lite för bra.

Dessutom får ni en inblick i hur snacket ute på nätet har varit, när rykten började spridas om en ny Viggen i skala 1/48. Eftersom byggsatsen blev försenad med nästan ett år så hann det nästan bli en konspiratorisk stämning. En tillverkare vid namn MPM dök upp och lovade Viggen i flera versioner...helt plötsligt blev det förvirrat. Skulle vi få två tillverkare, både Tarangus och MPM att tillverka Viggen-byggsatser?

Jag kommer gå igenom byggsatsen grundligt och syna den i fogarna, dock utan att bygga den, det ni! =) Jag kan säga att det kliar i fingrarna nu efter att ha umgåtts med plasten i en dryg dag, men det får vänta ett tag, kanske nästa bygge? Tills dess får ni ta del av informationen här som jag hoppas kan ge insikt i vad vi har att göra med. Det finns både positivt och negativt och jag försöker ge en balanserad bild av båda. Jag vill inte uppmana någon hetsdebatt, det är inte syftet. Vi älskar vår Viggen och det är det som står i centrum här. Nu har vi äntligen en ny Viggen, det är underbart, låt oss njuta!

 Så hur hamnade vi här?

Vi börjar väl från början? Visst har det funnits Viggen-byggsatser på marknaden, både i skala 1/144, 1/72 och 1/48. Vi tar väl en titt på hur historien ser ut.

 Hasegawa

Vi börjar väl med Hasegawa, som gett ut en AJ-37 Viggen i skala 1/72 i flera olika lådor. Det började redan på1960-talet. Det exakta året som första byggsatsen kom ut kan diskuteras, dock finns det en tidslinje som visar alla utgåvor av Hasegawas AJ-37 Viggen. Byggsatsen hade förhöjda panellinjer och representerade protypen av 37:an. Året 2007 då den senaste utgåvan kom ut, med en JA-37 på fronten, innehöll dock samma plast som tidigare, vilket var en besvikelse. Tyvärr var byggsatsen inget vidare bra, med dålig detaljering och tveksam gjutning.

 Heller

Bättre varianter av 37:an kom från franska Heller, som också hängt med ett bra tag. Även här var det i skala 1/72. Även här finns en intressant tidslinje, som visar att första byggsatsen kom ut 1977. Byggsatsen kunde byggas i tre olika versioner, AJ, SF och SK. Även denna byggsats har upphöjda panellinjer. Byggsatsens har i många år ansetts vara den bästa Viggen på marknaden i skala 1/72. Det finns nog inte en modellbyggare som inte någon gång byggt en Heller Viggen. Det är en bra byggsats och slutresultatet ser definitivt ut som en Viggen. Detta var en av de första byggsatser jag byggde i ungdomen. I mer modern tid, 1997, gavs en JA-37 ut, med samma grundstomme som tidigare, men med nya dekaler och detaljer, såsom Oerlikon-kanonen under buken. Färgen på plasten ändrade även färg till ljusgrått. Senaste utgåvan gavs ut 2013 i ny fräsch låda.

 Matchbox

Matchbox har också varit med i leken och givit ut Viggen i AJ- och SK-variant, även här i skala 1/72. Likt Hellers byggsatser så har många modellbyggare världen runt någon gång byggt en Matchbox-Viggen. Tidslinjen avslöjar att första släppet gjordes 1978, d vs kort efter att Heller givit ut sin variant. Skillnaden var att Matchbox hade försänkta panellinjer, breda och djupa som diken, men ändå, ett litet steg framåt. Byggsatsen ser helt okej ut färdigbyggd, men som sagt, något trubbig och klumpig. Dock fångades Viggens råa och tuffa utseende, populärt bland unga modellbyggare, inklusive mig själv.

 Revell

Ytterligare en tillverkare som gett ut Viggen i skala 1/72 är Revell. Dessa byggsatser är dock ompaketerade Matchbox-byggsatser, i huvudsak SK-37. När Matcbox blev svåra att få tag på så var det trevligt att kunna plocka upp en ny Revell från hyllan. Tidslinjen daterar dessa byggsatser till år 1993. Revell gav även ut en byggsats i skala 1/144 (ompaketerad Crown), inklusive en variant som skulle målas i något Hot Rod liknande utseende! Tokigt värre.

 Övriga

Fler som givit ut Viggen i skala 1/144 var Crown, som sedan ompaketerades av både Revell, Academy/Minicraft och Airfix.

Airfix gav också ut en AJ-37 (prototypen åter igen) i skala 1/72 och den säljs än idag. Undermålig byggsats dock.

Frog var en tillverkare som i slutet av 60-talet hoppade på Viggen-tåget och paketerade om Hasegawas tveksamma AJ-37 i skala 1/72.

 Skala 1/48

Hittils har vi sett att utbudet av Viggen i skala 1/72 sedan många år tillbaks har varit relativt stort, med både bra och mindre bra byggsatser. Men hur har det sett ut på 1/48 fronten? Ja, det är en helt annan historia! Av någon anledning tog ingen tillverkare stafettpinnen och började springa. Alla utom en, vi vet väl alla vilken tillverkare jag snackar om? Det är rätt, ESCI. Nu börjar vi närma oss nutid och vad vi Viggen-fantaster har behövts dras med i många, långa år. Tidslinjen visar att första lådan släpptes 1982. Inte kunde man ana att det skulle finnas modellbyggare som ännu idag handlar extradelar för hundratals, ibland tusentals kronor ämnat för en byggsats med sitt ursprung från början av 80-talet! Behovet var tydligen stort...

Bilden ovan visar den första lådan som kom ut 1982. Jag var i yngre år stolt ägare av en sådan. Med min comeback inom hobbyn på senare år så har jag lyckats hitta ett originalexemplar på nätet, så klart köpte jag den! Den ligger på hyllan och väntar på att byggas. Men hur var det nu med ESCI egentligen, var det en byggsats att räkna med? Jodå, en stor och rejäl byggsats som var häftig att bygga, slutresultatet liknade en Viggen och fick det där tunga, råa utseendet. Nackdelar? Om man får tyda utbudet av extra resin och fotoets som finns till denna byggsats så borde den kanske göras om från grunden. Nja, riktigt så illa är det inte, grundstommen finns där, men sen behöver hjul, canardvingar, luftintag, huv, motorutblås, buk, vapen, nos och cockpit m.m. bytas ut. Pust! Dessutom har byggsatsen fortfarande upphöjda panellinjer! Modellbyggare har genom åren gett sig på att återritsa panellinjerna för att få dem försänkta, med varierande resultat. Sen har vi det här med splinter-kamouflaget...men det är en annan historia och inte byggsatsens fel.

Hursomhelst, originallådan från 1982 gavs under några år ut i ett par andra skepnader, men med samma plast och samma brister. Under större delen av 90-talet var byggsatsen mycket svår att få tag på och internet hade inte kommit igång riktigt än. Dyra exemplar såldes på auktioner och i annonser, byggsatsen hamnade ofta hos samlare istället för på byggborden. 2002 fick vi åter välkomna byggsatsen, då var det Airfix som paketerade om den, en JA-37. Vissa modifieringar hade gjorts med vingarna, vapenbalkar osv, plasten var ljusgrå, men fortfarande med samma brister som tidigare. Airfix sålde den under några år, varav jag fick tag i ett par lådor, men byggsatsen försvann sen helt från marknaden. Samma historia uppstod, fast nu på internet, med onlineförsäljning till hutlösa priser. Tredjeparts-tillverkare såsom Mikes Resin och Maestro Models gav ut resin och fotoets i mängder. Såklart handlade man alltihop, i hopp om att en dag faktiskt bygga modellen och få den perfekt. Den dagen väntar fortfarande...jag smällde dock ihop en av mina Airfix-byggsatser, som ni kan beskåda i min byggblogg. Den blev väl helt okej tycker jag.

 Sen kom MPM och Tarangus...

Redan 2009 började rykten spridas att MPM skulle ge ut en Viggen i skala 1/48. Många hoppades på att Hasegawa skulle träda fram, speciellt med tanke på deras J-35 Draken som blev och fortfarande är en succé. Vid detta laget fanns inte svenska Tarangus med i bilden. Men alla fick vänta förgäves, åren gick och det kom ingen Viggen från Hasegawa. Så vem skulle det bli, om någon? I mars 2012 så kom slutligen besked att Tarangus kommer släppa en Viggen i 1/48. De beräknade att den skulle finnas på marknaden första kvartalet 2014. Under tiden tillverkade de en fin J-32 Lansen. En kille på IPMS Stockholm skojade till det genom att publicera en då fejkad bild av en JA-37 från Hasegawa, det blev lite liv i luckan! I mars 2013 kom beskedet att byggsatsen blir försenad, detta p ga att de verkligen ville satsa på att få byggsatsen så bra som möjligt. Det innebar gjutformar av metall. J-29 Tunnan i skala 1/72 såg dagens ljus, men fortfarande ingen Viggen i sikte...

I Augusti 2013 lossnade det! MPM ger ut ett pressmeddelande som säger att Tarangus vill utveckla byggsatsen tillsammans med dem. Återigen sägs det att Tarangus kommer ge ut JA-37 i början av 2014 och MPM kommer därefter ge ut sina versioner. I slutet på sommaren skulle sen Tarangus ge ut resterande versioner, antagligen då SH/SF och SK. Bilder på testgjutningar släpptes ut på internet och ett testbygge ställdes i mars 2014 ut hos Wentzels Hobby i Stockholm. I september 2014 offentliggjorde Tarangus att byggsatsens snart skulle släppas. Tiden gick och förseningen var ett faktum. Outhärdlig väntan! I november 2014 slutligen besökte Tarangus den stora internationella engelska hobbymässan i Telford och offentliggjorde där att byggsatsen nu var klar. Britmodeller.com skrev en recension av byggsatsen. Nu verkade som att det äntligen skulle ske!

Här är vi nu, Januari 2015 och byggsatsens finns i lager att beställa från de flesta hobbybutiker på nätet. Vilken resa det har varit och den är inte slut på långa vägar. Den närmsta framtiden kommer vi säkert se tredjepartstillverkare såsom Eduard, Maestro Models (samma ägare som Tarangus för övrigt) och andra kommer ösa in resin och fotoets på kalaset!

Så med byggsatsen i hand, är det inte dags att vi tar en titt på vad som finns i lådan? I flikarna nedan så visar jag bilderna samt sätter betyg och går igenom plus och minus med byggsatsen. Det finns även ett gäng länkar med givande läsning. Enjoy! Kul notis! Notera bilden av ena sidan av förpackningen, där står "SAAB JA-32 Viggen", på motsatt lådsida står det rätt! =)

Sök i bloggen

Mer i bloggen

Powered by mod LCA